Reizen per trein is leuk en veel meer dan alleen een manier om op je bestemming te komen. Vooral in landen als Amerika, Canada, Australië of Zwitserland is de trein geweldig om steden te bezoeken of lange afstanden te overbruggen. Het grote voordeel van treinreizen is dat je veel ziet van het land. Naast dat het heel relaxed is (geen files, geen stress op luchthavens) is het een geweldige manier van reizen voor kinderen. Praatje maken met de buren, lekker eten en drinken in de trein, het kan allemaal.

Aangekomen op de plaats van bestemming kun je een auto of camper huren om de directe omgeving te verkennen. Maar er zijn ook treinreizen waar je in de trein kunt overnachten, een soort van TreinCruise.  The Golden Eagle Trans Siberian Express, de meest luxe trein op het Russische spoor en de Maharajas' Express in India zijn hier mooie voorbeelden van. Onderweg wordt regelmatig gestopt voor excursies. Aan het eind van de dag keert u altijd weer terug naar het comfort van uw compartiment. Voor elk budget is er een treinreis. Zo kan men losse treinkaartjes en railpassen kopen maar ook complete rondreizen per trein; individueel of in groepsverband.
 

Europa is bij uitstek geschikt om per trein te reizen. Vanwege de prachtige landschappen, de perfecte treinverbindingen en de talloze bergbanen met super panorama's.  Vanuit Nederland vertrekt u gemakkelijk met de diverse – hogesnelheidstreinen – naar alle bestemmingen in Europa. Aangekomen op uw eindbestemming loopt u vaak vanaf het station zo naar uw hotel. 
Tijdens uw rondreis per trein door Europa mag een reis met de beroemde Glacier Express niet ontbreken. Een adembenemende 7 uur durende treinreis tussen Zermatt en St.Moritz (Zwitserland) over talloze hoge bruggen, schilderachtige dorpen, diepe kloven en hoge bergpassen. Ook is de Bernina Express een aanrader. Het traject tussen Thusis en Tirano staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Australië per trein

Reizen per trein door Australië blijft één van de meest ontspannende manieren om het land in zijn geheel te leren kennen. Langs de Oostkust van Australië is een uitgebreid netwerk aan treinverbindingen die bijv. steden als Sydney, Melbourne en Cairns met elkaar verbinden. Hier rijden dagtreinen maar ook meerdaagse treinen. Bent u geïnteresseerd in het achterland en de outback dan is een reis aan boord van de legendarische treinen The Ghan (traject Adelaide – Darwin, 3- daagse reis) en Indian Pacific (traject Perth – Sydney, 4 daagse reis) een echte aanrader. Tijdens de langere stops onderweg (2 tot 4 uur) worden excursies georganiseerd.